Tandır Ekmeği Erzincan’ın yöresel ekmeğidir. Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamur büyük ve oval bir sekil verilerek tandır duvarına kera (refik) denilen yastıkla yapıştırılır.
Tandırın ilk yanışında, ulavaç ve kete yapılır. Ekmeği tandıra vurmak için mutlaka bu işten anlayan birine ihtiyaç duyulur. Çünkü tandıra ekmek vurmak, o ateşe dayanabilmek, ekmeği tandıra tutturabilmek tamamen beceri gerektirir. Bu görevi genellikle evin büyüğü olan anneler üstlenir.
Hamurların tandıra iyi yapışmaması ve mayasını tam olarak almamış olması ekmeğin tandırın iç duvarına yapışmadan ateşin içine düşmesine neden olur. Böyle bir durumda ekmek istenilen şekilde olmaz, biçimsiz ve kavruk olmasıyla sonuçlanır.
Tandır başına sofra bezi, hamur tahtası, zeytinyağı, bir tabakta su ve kera (Refık) dediğimiz ekmeğin tandıra vurulmasını sağlayan malzemeler getirilir.
Kadınlar sabah erken saatlerde odun ve tezekleri alıp ekmek yapmak için tandırlar da sıraya girerler. Pişen ekmekler soğumaya bırakıldıktan sonra sofra bezlerine sarılır ve öyle saklanır.
Kadınlar haftalık ya da aylık ihtiyaçları kadar ekmek yaparlar. Katıklı ekmek ve biberli ekmek te tandırlar da pişirilir. Ramazan aylarında da tandırlarda içli ve içsiz olmak üzere keteler yapılır.